Duurzaam wonen doe je zo
Het verduurzamen van je woning kan lijken als een hele klus. Toch zijn er steeds meer mensen die overstag gaan. Zo zien we steeds meer huizen met zonnepanelen op hun daken. Je kunt verduurzamen zo groot aanpakken als je zelf wilt. Ook met relatief kleine investeringen kun je al veel energie besparen en duurzaam wonen. Zo zou het dichten van kieren en tochtgaten al een verschil kunnen maken. Meer informatie? We geven hieronder enkele tips.
Waar moet je beginnen?
Gezien er zoveel opties om te verduurzamen, is het soms moeilijk te bepalen waar je moet beginnen en hoe je vanuit daar weer verder gaat. Hierbij moet je goed nagaan wat je zelf wilt. Heb je er geen problemen om een wat groter project te starten, waarmee je de rekening het snelst terugverdiend? Of houd je het liever eerst bij kleine aanpassingen. Zowel grote als kleine projecten dragen bij aan de verduurzaming van jouw woning.
Aanschaffen van duurzame apparaten
Over het algemeen kun je veel besparen door oude apparaten te vervangen voor nieuwe duurzame apparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sterk verouderde CV-ketel. Hiervoor is het wel verstandig om een maatwerkadviseur aan huis te laten komen voor een advies op maat. De kosten die hieraan verboden zijn, kun je in sommige gemeenten via een subsidieregeling terugkrijgen. Bovendien kun je ook kiezen voor duurzamere huishoudelijke apparaten. Wasmachines, koelkasten en vaatwassers gaan lang mee, maar zijn niet altijd even energiezuinig. Voordat je overgaat op het aanschaffen van een duurzamer huishoudelijk apparaat is het altijd goed om je eigen apparatuur na te laten kijken. Daarnaast kun je ook eerst witgoed huren om te zien wat voor impact een duurzamer apparaat op je energierekening heeft. Je bent dan niet in één keer een groot bedrag kwijt en wanneer het bevalt kun je altijd nog overgaan tot koop.
Klein maar fijn
Naast het aanschaffen van nieuwe apparatuur kunnen kleine aanpassingen ook van invloed zijn.
Zo heeft iedereen plastic in huis. Denk aan boterhamzakjes, rietjes of boodschappentassen. Deze kunnen gemakkelijk vervangen door duurzame alternatieven. Zo kunnen plastic rietjes vervangen worden door stalenrietjes, zijn er voor boodschappen ook herbruikbare canvastassen en kunnen boterhamzakjes vervangen worden een boterhamtrommel. Een andere kleine aanpassing is je lampen vervangen door ledlampen met energielabel A++. Deze zijn het zuinigste van allemaal. Daarnaast is het belangrijk om altijd de verlichting uit te doen, wanneer je een ruimte verlaat.
Hergebruik van producten
Naast het hergebruiken van boodschappentassen en rietjes, kun je bij het vervangen van oude niet energiezuinige apparaten ook kiezen voor refurbished apparatuur. Deze producten zijn vaak een paar jaar oud en zijn volledig nagekeken en gerepareerd door experts. Je krijgt hiermee dezelfde hoge kwaliteit als bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, maar voor een schappelijke prijs. Het is bovendien ook mogelijk om bij een witgoed verhuur naast nieuwe huishoudelijke apparatuur, refurbished apparatuur te huren. Op deze manier ben je niet in één keer een groot bedrag kwijt aan de aanschaf en kun je altijd later nog beslissen of je over wilt gaan tot koop.